ЕС готов за по-строги санкции срещу Русия

Getty Images/Guliver
share

Канцлерът на Германия Ангела Меркел каза в реч пред Бундестага, че на срещата си, която започва днес в Брюксел, лидерите на ЕС ще заявят своята готовност за налагането на нови по-строги политически и икономически санкции срещу Русия, предаде Ройтерс.

"Срещата на върха на ЕС днес и утре ще даде ясен знак, че ние сме готови във всеки момент да преминем към трета фаза на  мерките, ако има влошаване на ситуацията", каза пред депутатите Меркел. Тя добави, че форматът на Групата на осемте (Г-8) е на практика мъртъв, докато продължава дипломатическото противопоставяне с Москва.

Понастоящем Русия е ротационен председател на Г-8, а срещата на върха на групата е насрочена за юни т.г. в Сочи, припомня  Ройтерс.

Пред Бундестага Меркел каза още, че референдумът в Крим "не съответства нито на конституцията на Украйна, нито на  стандартите на международното право", допълни ИТАР-ТАСС. По думите й в случая е налице "едностранно променяне на граници", извършено от Русия, която е изпаднала в изолация във всички международни организации. Германия настоява европейските й партньори да дадат "решителен и сплотен отговор" на руските действия.

Водещи новини

Още новини