Германия: От Путин зависи дали ще има нова Студена война

Getty Images/Guliver
share

Вицеканцлерът на Германия Зигмар Габриел заяви днес, че от руския президент Владимир Путин зависи дали ще бъде възобновена Студената война, предаде Ройтерс.

Габриел предупреди, че референдумът в Крим в неделя, който вероятно ще наруши териториалната цялост на Украйна, ще  предизвика втори кръг от санкции срещу Москва.

"Германия прави всичко, за да предотврати налагането на трети кръг от санкции срещу Русия", каза вицеканцлерът социалдемократ. Същевременно той отбеляза, че ако дипломацията не успее, Европа няма да се колебае да приложи трети рунд от мащабни икономически санкции на Русия.

По-рано днес канцлерът Ангела Меркел също предупреди, че Москва рискува да понесе големи политически и икономически вреди, ако откаже да смени курса си спрямо Украйна и ако референдумът в Крим се състои, припомня Ройтерс.

Мнозинството от гражданите на Германия са против налагането на санкции на Русия, сочат резултатите от проучване, публикувани днес във вестник "Ханделсблат" и цитирани от АФП. Над две трети (69 на сто) от анкетираните смятат, че икономическите санкции  ще бъдат неефективни, а 24 процента са на противоположното мнение.

Изследването на Института "Форза", поръчано от Германско-руската търговска камара, установява, че 64 на сто от респондентите смятат, че конфликтът около Украйна ще се отрази зле на Германия, а 32 процента заявяват, че нищо няма да се промени. Изненадващо цели 57 на сто от немците хвърлят вината за кризата върху новото украинско правителство, а според 54 процента вината е у Москва (на този въпрос е било възможно да се дава повече от един отговор), предаде АФП.

Водещи новини

Още новини