ЕС замрази преговорите с Русия! Брюксел заплаши Москва с икономически санкции

Getty Images/Guliver
share

Европейският съюз замрази преговорите с Русия за споразумения за всеобхватно партньорство и опростяване на визовия режим и я заплаши с икономически санкции, ако не спре до дни да дестабилизира ситуацията в Украйна, предадоха световните агенции, информира БТА.

На извънредна среща днес в Брюксел, посветена на украинската криза, държавните и правителствените ръководители от ЕС призоваха Москва да се съгласи да започне в най-скоро време преговори по въпроса. Европейските лидери взеха това решение, след като Съединените щати наложиха визови ограничения на проруските опоненти на новата украинска власт в Киев и откриха пътя за налагане на финансови санкции, отбелязва АП. Целта на наказателните мерки, предприети от ЕС и САЩ, е да бъде овладяна най-тежката геополитическа криза в Европа след края на Студената война.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой предупреди Русия, че разполага с броени дни, за да реагира. В противен случай Европейският съюз ще обмисли мерки като забрана за пътуване, замразяване на активи и отмяна на следващата среща на върха ЕС-Русия, предупреди Ван Ромпой, цитиран от ДПА. Той даде да се разбере, цитиран от ИТАР-ТАСС, че до произвеждането на избори в Украйна, Европейският съюз е готов да подпише само политическата част от споразумението за асоцииране на бившата съветска република. Икономическият раздел на спогодбата ще бъде оставен за след формирането на нова изпълнителна власт в страната, допълни той. Ван Ромпой определи украинската криза най-тежката в Европа след балканските войни.

Европейският съвет утвърди решението за предоставяне на Украйна на помощ в размер на 11 милиарда евро до 2020 г., съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от ИТАР-ТАСС. Европейските лидери осъдиха решението на кримския парламент да свика референдум за присъединяване на украинската автономна република към Русия. Те го определиха като незаконно.

Водещи новини

Още новини