ЕС смята да даде 6 млрд. евро на Украйна

share

В скоро време Европейският съюз може да отпусне на Украйна заем от 6 млрд. евро, това е заявила председателят на комитета по международни дела на Националната асамблея на Франция Елизабет Гигу на среща в Киев, съобщи БТА.

"Предложенията, които се обсъждат, в частност заем за сума над 6 милиарда евро от страна на Европейския съюз с изгодна лихва и помощ от МВФ за подкрепа на платежния баланс, още в близко време ще дадат възможност да се балансира икономическата ситуация в Украйна", казва Гигу, цитирана от пресслужбата на украинското правителство.

Украйна разчита на възобновяване на програмата за евроинтеграция и подкрепата на Франция и ЕС в сътрудничеството с международните финансови институции и на първо място – с МВФ.

По-рано беше съобщено, че ЕС може да отпусне 20 милиарда евро кредит за провеждане на реформите в Украйна.

На свой ред новото правителство на Украйна е готово да изпълни всякакви изисквания на МВФ за получаване на финансовата помощ, съобщи премиерът Арсений Яценюк на среща с представители на бизнеса в понеделник, 3 март.

Междувременно стана ясно, че руският премиер Дмитрий Медведев е поръчал на Министерството на финансите на Руската федерация да проучи възможността за предоставяне на кредит от 2-3 милиарда долара на Украйна за заплащане на руския газ.

На среща с Медведев шефът на "Газпром" Алексей Милер казал, че най-простият и ефективен вариант за погасяването на дълговете на Украйна за газа и заплащане на текущите доставки би било предоставянето на Киев на кредит от 2-3 милиарда долара, съобщи РИА Новости.

Водещи новини

Още новини