Брайвик се оплаква на Русия от условията в затвора

share

Норвежкият терорист Андерш Брайвик, който причини смъртта на 77 души, е изпратил писмо до руския телевизионен канал РЕН-ТВ, в което се оплаква от условията на затвора, в който се намира, съобщи gazeta.ru.

Норвежкият терорист е категоричен, че след като е убил хуманно жертвите си, като не ги е изтезавал, трябва и към него да се отнесат по същия начин.

Брайвик, който се нарече нацисткият Мандела, не е доволен от това, че не му позволяват да учи, тъй като от затвора отказват да му закупят учебници, както и да създаде собствена партия, с която да се включи в изборите. Освен това той нямал постоянен достъп до душ и чист въздух.

Сред нарушенията на затвора Брайвик прибавя и това, че не му позволяват да общува с други затворници. По думите му за него е трябвало да построят ново крило на стойност 25 млн. крони, което обаче така и не се случило.

Писмото на Андерш Брайвик от общо 30 страници, пристигнало в телевизията след излъчването на материал за убиеца във вечерните новини.

Според журналистите обаче условията, при които живее Брайвик, са по-добри от тези на много руснаци, живеещи на свобода.

Той разполага с единична килия, състояща се от три стаи – спалня, кабинет и спортна зала. Издръжката на Брайвик в затвора струва 2 млн. евро годишно.

Андреш Брайвик беше осъден на максималните 21 години затвор, припомня "Оffnews".
 


 

Водещи новини

Още новини