Папата привлякъл над 6,6 млн. души на публичните си прояви във Ватикана през 2013 г.

Getty Images/Guliver
share

Над 6,6 милиона души са присъствали на публичните прояви на папа Франциск във Ватикана от възкачването му на Светия престол през март до края на 2013 г., се казва в огласено днес съобщение на папската пресслужба, цитирано от Ройтерс.

За сравнение предшественикът му Бенедикт Шестнайсети е привлякъл 2,3 милиона за цялата 2012 година. Данните за новия  папа са базирани на броя билети, издадени за прояви като общи аудиенции, литургии и частни аудиенции. В бройката са включени и присъстващите на прояви, за които не са необходими билети, например ежеседмичната поява на папата на прозореца с изглед към  площада "Свети Петър", обясниха от Ватикана, пише БТА.

В днешното съобщение не се привеждат сравнителни данни, но според съобщение от 4 януари м.г. Бенедикт е имал около 2,3 млн. участници в проявите си за 2012 година. На 28 февруари 2013 г.

Бенедикт Шестнайсети се оттегли от Светия престол и стана първият за последните 600 години папа недовършил приживе  понтификата си. Той получи титлата Папа Емеритус.

Франциск бе избран за папа на 13 март 2013 г. и стана първият от 1300 години неевропеец, оглавил Римокатолическата  църква. Роденият в Аржентина Хорхе Марио Берголио пое институцията във време когато тя бе разтърсвана от педофилски, финансови и други скандали.

С възкачването си на Свети Петровия престол прямият и сърдечен Франциск бе харесан от хората, а популярността му нарасна след призивите му Църквата да се доближи до бедните и страдащите, да бъде по милосърдна и  по-малко заклеймяваща, посочва Ройтерс.  Американското списание "Тайм" определи папа Франциск за "Личност на годината" в своята класация за 2013 г.

Водещи новини

Още новини