Ангела Меркел поиска промени в европейския договор (галерия)

Getty Images/Guliver
share

Страните-членки на Европейския съюз трябва да са готови за промени в договорите, заяви Ангела Меркел в първата си реч от началото на третия си мандат като канцлер на Германия.

Ангела Меркел постави европейските политики във фокуса на управленската си програма за следващите 4 години. Тя заяви, че членките на ЕС трябва да полагат по-големи усилия при изпълнението на поети ангажименти за структурни реформи. Ако не го правят, това ще се отрази на разпределението на структурните фондове, заплаши тя. Меркел призова за по-единна Европа и припомни, че е нужно известно отстъпване на суверенитета. Канцлерът посочи, че регулацията на финансовите пазари е една от основните цели, които си е поставила за следващия си мандат.

Меркел изброи всички успехи, постигнати в борбата с европейската финансова криза. Фактът, че започвам третия си мандат с реч, чийто акцент е Европа, е показателен. Това са новите реалности, каза канцлерът. Националната и европейската политика вече са неделими една от друга.

Кризата далеч не е преодоляна според Меркел. Следващата стъпка в борбата с нея е създаването на банков съюз. Германия подкрепя умната регулация на финансовите пазари, посочи още тя.

Меркел направи обръщение, ден преди европейските лидери да се съберат на последната за годината среща на върха в Брюксел.

Водещи новини

Още новини