Във Ватикана за пръв път изложиха публично костите на свети Петър

share

За пръв път мощи, за които се смята, че са на свети Петър, бяха изложени днес публично във Ватикана, предаде БТА, цитирайки АП и АФП.

С експонирането на костите, състояло се в присъствието на папа Франциск, който се помоли пред тях и ги благослови с тамян, беше ознаменуван краят на Годината на вярата. Годината на вярата бе обявена през октомври 2012 г. от папа Бенедикт Шестнайсети и бе съпроводена с много чествания на площад "Свети Петър". Поклонници се стекоха пред гроба, за който се смята, че там са положени тленните останки на апостол Петър, както и пред гробовете на редица папи, сред които Йоан Павел Втори.

Мощите на свети Петър са открити при разкопки през 1940 г. при понтификата на папа Пий Дванайсети в некропол, построен под базиликата "Св. Петър". Костите са увити в тъкан в пурпурен цвят, бродирана със златен конец. Римските папи никога не са удостоверявали, че са автентични. Тестове през 50-те и 60-те години на миналия век обаче показаха, че е много вероятно да става въпрос за мощите на свети Петър. Според преданието, апостол Петър е бил разпънат на кръст, а на мястото, където се предполага, че е бил погребан, е издигната базиликата "Св. Петър" във Ватикана.

Водещи новини

Още новини