Стрелецът от Париж: Исках да попреча на фашистки заговор

share

Арестуваният преди два дни край Париж Абделхаким Дехар, за който се предполага, че е човекът, стрелял на 18 ноември в редакцията на вестник "Либерасион" и пред банката "Сосиете женерал" в квартала Дефанс, е заявил в показанията си, че е искал да попречи на "фашистки заговор" и да отмъсти за несправедливостите на капитализма и "манипулацията на масите" от страна на медиите, съобщи АФП.

На пресконференция днес парижката прокуратура потвърди, че 48-годишният Дехар е "единственият извършител" на стрелбата, в резултат на която един от помощник-фотографите на "Либерасион" беше тежко ранен в белия дроб. Абделхаким Дехар е роден в Източна Франция. През 1998 г. е бил осъден на 4 години затвор заради покупката на въздушната пушка, с която на 4 октомври 1994 г. в Париж бяха убити петима души, трима от които полицаи. По време на процеса той се е опитвал да убеди съда, че е агент на алжирските служби за сигурност. В полицията обаче има данни, че в този период Дехар е бил свързан с анархистки групи и ядра на крайната левица.

Психиатричната експертиза, която му е била направена тогава, е показала "склонност към лъжа", но не и лудост, подчертаха от парижката прокуратура. Дехар беше намерен да лежи в полусъзнание в кола на паркинг близо до Париж.

Водещи новини

Още новини