Кипърският съд пусна убиец на българин

share

Върховният съд на Кипър отхвърли жалбата на главния прокурор Петрос Клеридис срещу оправдателната присъда за убийството на българина Иван Йовков от Тала, която беше издадена от Наказателния съд в Пафос. Главният прокурор на Кипър обжалва решението на Наказателния съд в Пафос въз основа на аргумента, че законът не е приложен правилно в този случай, както и с възражения за тълкуването от първоинстанционния съд на доказателствата по делото.

33-годишният българин Иван Йовков бе прострелян в гърдите на прага на къщата му в село Тала до Пафос на 8 февруари миналата година. Единствен заподозрян за предумишленото убийство бе пенсионираният полицай Неофитус Константину, бивш свекър на приятелката на Иван, кипърката Тасула.

На 23 май миналата година Наказателният съд в Пафос оправда и освободи обвиняемия поради противоречия в показанията, дадени от тримата свидетели на убийството на Иван. При разглеждането на жалбата на главния прокурор срещу тази присъда Върховният съд на Кипър не е разгледал правилността на решението на съда, а правилността на процедурата, която е била следвана, за да се стигне до това решение.

В решението си висшата съдебна инстанция на Кипър заключава, че прокуратурата основава обвиненията си “ако не и изключително, то в значителна степен” на показанията на тримата свидетели. Съдът в Пафос намира противоречия в тях, поради което ги обявява за ненадеждни и неверни, с което липсва базата за обвинения от прокуратурата.

Затова по-долната инстанция правилно е оправдала заподозряния, заявява Върховният съд, отхвърляйки жалбата на главния прокурор.

“Какъв беше синът ми? Много добър и честен човек. Когото и да попитате, няма да чуете действително нито една лоша дума за Иван. Думите на Иван до последно бяха, че иска да остане завинаги в Кипър, страшно много му харесваше тук и планираше да си идва в родината само на гости. Никога не сме очаквали, че Иван ще се върне в България – но в ковчег”, плаче Цонка Кръстева, почернената майка на Иван.

В началото на юни миналата година протестни шествия срещу несправедливата присъда бяха организирани от наши сънародници в Пафос.

Водещи новини

Още новини