Правителството на Великобритания няма да изпраща армия по улиците

gettyimages
share

Британският министър на вътрешните работи Тереза Мей отхвърли исканията в големите градове да бъдат пратени армейски части, предаде Би Би Си.
Ръководителят на силовото ведомство също каза, че силите за сигурност няма да използват водни оръдия за потушаване на избухналите размирици. Британската полиция не използва водни струи. Редът в Обединеното кралството се поддържа в сътрудничество с местните власти, отбеляза Мей.

Жителите на Лондон настояват по улиците да бъдат пратени части на армията, за да обуздаят безредиците, които през изминалата нощ обхванаха и други големи британски градове като Бирмингам, Ливърпул и Бристол. Тълпата палеше сгради и автомобили, и ограбваше магазини. Хората са изплашени. Създава се впечатление, че властите не могат да се справят със ситуацията. В резултат на това все по-настоятелни стават призивите за по-сурови действия на полицията и за изпращане на армейски части в обхванатите от размирици градове. Лондончани искат армейски патрули за нормализиране на обстановката.

Вътрешният министър окачестви проявите като чисто криминални прояви, обещавайки отговорните да бъдат изправени пред правосъдието. За подобни престъпления няма извинение, заяви пред журналисти Мей. Тя каза, че такова нещо в последните години в страната не е имало. Мей призова родителите да упражняват по-сериозен контрол върху децата си, след като стана ясно, че сред младежите, плячкосващи магазини, има и деца на по десетина години. Вътрешният министър призова обществеността да съдейства за
прекратяване на насилието.

От началото на метежите в Лондон са арестувани 334 души, включително 11-годишно момче, като на 69 са повдигнати обвинения, посочва АФП. Според ИТАР-ТАСС, която цитира Мей, полицията е извършила около 450 ареста. Скотланд ярд днес съобщи, че лондонската полиция е задържала трима заподозрени в опит за убийство на членове на силите на реда.

Водещи новини

Още новини