Оланд непримирим: Може да има въздушни удари в Сирия преди сряда

share

Масовото убийство с предполагаемо химическо оръжие в Сирия не може и не трябва да остане ненаказано, заяви отново френският президент Франсоа Оланд в интервю за в. "Монд", предаде БТА.

"Химическото клане в Дамаск не може и не трябва да бъде безнаказано. В противен случай ще се създаде риск от ескалация, при която използването на този род оръжия ще се превърне в нещо банално и ще застраши други страни", посочи държавният глава. Той поясни, че не подкрепя международна интервенция, която би имала за цел свалянето от власт на диктатора, но добави, че режимът трябва да бъде спрян да извършва непоправими действия срещу народа си. Президентът не изключи въздушни удари преди сряда, датата, на която ще има заседание френският парламент, на което ще се гласува резолюция за Сирия. Държавният глава посочи, че е за пропорционално и твърдо действие срещу режима, но добави, че всички варианти са на масата.

Оланд заяви, че отказът на Великобритания да се намеси в Сирия не променя с нищо френската позиция по въпроса. "Всяка страна сама решава дали да участва или не в дадена операция. Това е в сила и за Великобритания, както и за Франция", посочи Оланд. Той съобщи, че по-късно днес ще разговаря задълбочено за Сирия с Барак Обама.

Водещи новини

Още новини