Почина най-богатата испанка

share

Испанката милиардерка Росалия Мера, която е съосновател на модната марка Zara и помага за превръщането на холдингa Inditex в една от най-големите компании за продажба на облекло в света, е починала на 69-годишна възраст. Кончината на Мера бе обявена днес на уебсайта на Inditex SA.

Тя е получила мозъчен кръвоизлив на 14 август, докато е била на почивка с дъщеря си Сандра на остров Менорка, информира El Pais. Мера основава Inditex заедно с тогавашния й съпруг Амансио Ортега, който започва кариерата си в текстилната индустрия през 1963 г., преди двойката да отвори първия си магазин Zara през 70-те години на миналия век. Компанията, която първоначално е продавала женски хавлии, впоследствие разширява дейността си и в момента продава осем различни марки, между които Massimo Dutti и Bershka, и разполага с над 6 000 магазина в 86 страни.

Продажбите през 2012 г. достигат 15.9 млрд. евро. Състоянието на Мера, което се оценява на 5.5 млрд. долара, я правеше най-богатата жена в Испания, според индекса на милиардерите на Bloomberg. Седемдесет и седем годишният Ортега притежава 59.3-процентен дял в Inditex и е четвъртият най-богат човек в света с лично състояние, оценявано на 56.9 млрд. долара.

Още за Мера можете да прочетете тук.

Водещи новини

Още новини