Момиче се самоуби след тормоз в социалната мрежа

share

Тийнейджърка бе намерена обесена у дома си след месеци на тормоз в интернет от анонимни „тролове“ в известен с лоша слава сайт за общуване и запознанства.

14-годишната Хана Смит е била обект на подигравки в сайта Ask.fm, свързван с още най-малко четири самоубийства на тийнейджъри през последната година. Там тя е станала обект на гаври защото е била дебела, заради смъртта на свой чичо и очевидната си склонност да се самонаранява. Тя също е била приканвана да „пие белина“ от своите анонимни мъчители, твърдят нейни приятели. След самоубийството на Хана баща й Дейвид призова във Фейсбук останалите родители да попречат на своите деца да използват базирания в Лативя Ask.fm, който по-рано бе определен като „рай за болните хора“ от експерти по детска безопасност. Смит също поиска създателите му да бъдат изправени пред съда и съдени за непредумишлено убийство.

Часове преди тялото й да бъде намерено да виси студено на въжето, Хана е умолявала своите мъчители, които си остават анонимни заради сайта, да прекратят тормоза. В един от постовете тя казва на един от троловете, наричащ я „грозна п...а", че "тя вече има един опит за самоубийство зад гърба си“. „Да получавам неща от хора, които се крият зад мониторите си, не ме кара да се чувствам по-добре“, пише още тя.

В събота 45-годишният й баща Смит написа в събота във Фейсбук: „Току що се запознах с гаврите, които дъщеря ми е понасяла от хора от Ask.fm и това, че тези хора се радват на анонимност, е отвратително. Човекът, който е създал този уебсйат, трябва да бъде съден за непредумишлено убийство“.

В последните дни от живота си момичето е било наричано „крава“ и „дебела к....а“, но също така е получила комплименти за външния си вид. На 20 юли безсрамен трол й пише „ти си грозна п...а върви умри всички ще са щастливи“. Хана отговорила по следния начин: „Да, може да съм грозна, но ти пък си грозен отвътре, щом казваш на хората да мрат!“.

Други изпълнени с омраза постове са я карали „да направи услуга на всички и да си сложи край на живота“ и „да върви да се самоубие“. Хана им е отговорила: „Няма ли да се чувстваш зле, ако наистина го направя?“

Само дни преди самоубийството Хана публикува във Фейсбук съобщение със снимка, което гласи: „Мислиш си, че искаш да умреш, но всъщност просто искаш да се спасиш“. Интимният й приятел на Крис Купър написа във Фейсбук: „Почивай в мир Хана. Раят се сдоби с един прекрасен ангел“.

Базираният в Латвия Ask.fm има над 60 милиона потребители. Там може да се видят имената, снимките и личните данни на момчета и момичета дори и на 13-годишна възраст. Потребителите доста често публикуват постове, вариращи от обиди до намеци за секс, както и заплахи за насилие. Неправителствени организации, занимаващи се със защита на децата от тормоз в интернет, силно критикуват сайта, защото позволява на потребителите анонимно да публикуват въпроси и коментари с нецензурно съдържание.

Водещи новини

Още новини