Грешка в документите остави българин в хърватски затвор в килия с убиец

share

Властите в Хърватия се изгавриха с българин, набеждавайки го за мафиот. Шофьорът на автовоз Марек Джартов се връщал от Италия. На влизане в Хърватия той бил арестуван след полицейска грешка при проверката на документите.

Местните се усъмнили, че возените коли са крадени. Медиите в Риека гърмят, че е разбит канал на автомафията. Марек веднага е натикан в ареста, където се оказало, че дели килия с убиец. Той изкарал там 14 дни преди шефът му да плати гаранцията от 28 000 евро. Едва след като справка от Интерпол и представени документи доказали грешката на хърватските полицаи, автовозът бил освободен. "Дори не ми се извиниха, че се държаха с мен като с престъпник", обясни пред "Стандарт" Джартов. Сега той и фирмата му "О.П. - Елос" ще съдят хърватските власти за нанесени морални и финансови щети.

На 31-ви май по обяд 34-годишният дупничанин спокойно минава границата между Словения и Хърватия. В отлично настроение е, тъй като се връща в родината си от поредния курс. Има още една причина да се радва този ден - на тази дата е рожденият ден на Марек. Но най-важното за него е, че скоро ще прегърне 12-годишната си дъщеря Ангелина и съпругата си.

На граничен пункт "Пасяк" пристига около 13 часа. Започва проверка, тъй като е напуснал страна от ЕС и е влязъл в държава, която не е част от Евросъюза. "Бях спокоен, редовно пътувам по този маршрут. След 20 минути един от полицаите ми каза, че трябва да се свалят всички автомобили. Обясни ми, че при справката е установено, че на някои коли са откраднати документите. Докато разбера какво става, ми сложиха белезници и ме арестуваха, взеха ми телефоните, парите, документите, не можех да повярвам, че това се случва. Задържаха автовоза и товара", връща се назад към преживения кошмар младият мъж.

Шефът му Олег Петров от 1992 г. се занимава с транспорт, както и с търговия с горива. Никога не е имал проблеми с контролните органи и със закона. "О.П. - Елос" превозва автомобили на клиенти. Прави го по предварителна заявка. Почти всички коли са за фирми, много рядко работят с частни лица. Във въпросния курс Марек поема за Италия, за да достави автомобили за четири дружества. Но заради хърватското недоглеждане и инат клиентите ще си получат колите почти с 2 месеца закъснение.

Просто граничните полицаи изпускат важни цифри при търсенето в системата. "И така в базата данни им излиза кола, произведена десет години по-рано, става пълна каша", твърди Олег Петров. Той недоумява защо въобще са се усъмнили в документацията, повечето книжа са били оригинални. Само някои са с фотокопия, но това е честа практика, тъй като има срок до 15 дни за отчисляване от регистрите в Италия на въпросните МПС-та. Към тях обаче е имало фактури от продавачите, дори телефонните номера на търговците са били изписани, но никой не ги е потърсил. "Всички коли се плащат по банков път", посочва дупнишкият бизнесмен. "Това недоразумение с хърватските власти ни създаде куп главоболия, но най-много изпати Марек", твърди Петров.

Шофьорът скоростно е вкаран в следствения арест, срещу него повдигат абсурдно обвинение за фалшифициране на документи. Поне му дават да набере един телефонен номер. Обажда се на баща си Ангел, който веднага тръгва за Хърватия. Само след 48 часа шофьорът е вкаран в съда по бързата процедура - там научава в какво е обвинен. Съдът постановява да влезе в затвора в Риека за 1 месец. Определената парична гаранция за свободата му е 28 000 евро. В това време хърватските власти чакат официални справки за деветте автомобила от Интерпол.

Те са доставени за няколко дни. "Защо вкараха зад решетките това невинно момче? Да бяха проверили в сайта на италианското МВР, където има списък с крадени возила, подобен сайт има и ЕС. Дадохме им разпечатки от тези сайтове, но те не ги приеха. За да се пъчат, че са разбили организирана престъпна група за трафик на крадени автомобили", категоричен е бизнесменът и показва местния вестник "Нови лист" от началото на юни, в който са поместени гръмки заглавия за разбит канал за крадени коли от Италия към България. Служебният защитник на Марек не им вдъхва доверие и Петров наема двама други адвокати. "Срам ни е от хърватските власти", хващат се те за главата, след като се запознават със случая.

Петров събира поисканата от съда гаранция и превежда парите. Така след 14 дни в килия Джартов излиза на свобода. Но никога няма да забрави прекараното време в затвора, където отброявал дори минутите. Напъхали го в клетка заедно с пет други мъже. Единият от тях излежавал 40-годишна присъда за въоръжен грабеж с убийство. "Мизерия, мръсотия, беше ужасно. Невинен човек да попадне в затвора е много страшно. Съкилийниците ме подпитваха разни неща, за да разберат дали не съм някакъв голям мафиот. Бях стресиран, само исках да изляза и да се върна при семейството и близките си", разказва младият мъж.

Макар и на свобода, нито той, нито собственикът на фирмата са спокойни. Защото следствието продължава, търсят се доказателства за участието им в канал за търговия с крадени коли от Италия за България. Интерпол работи усилено по искане на хърватските власти. На 1 юли най-сетне става кристално ясно и на хърватите, че няма за какво да се хванат, за да търсят съдебна отговорност от българите. Интерпол си свършва работата перфектно и предоставя данните на прокуратурата в Риека. Установено е, че въпросните автомобили не се издирват нито в Република Италия, нито някъде другаде по света.

При проведените процедури е установено, че върху номерата на шаситата не са извършвани никакви манипулации и че същите са оригинални. По този начин е отклонено първоначално съществуващото мнение за употреба на фалшифицирана документация, няма наказуемо деяние, признават от държавното обвинение в Риека. Така в първия ден на юли прокурор Инес Грубишич постановява, че се отхвърля наказателното обвинение против Марек Джартов. Взето е решение за връщането на автовоза с автомобилите и на съпровождащата ги документация на търговското дружество "О.П. - Елос".

Автовозът в петък бе паркиран край Дупница от Марек, който отиде лично да го докара от Хърватия. "Върнаха ми парите, документите, телефоните. Бяха ровили в джиесемите с кого съм говорил. Дори не ми се извиниха. Много български превозвачи се жалват, че в Хърватия ги тормозят, заяждат се с тях за какво ли не", сподели шофьорът. Паричната му гаранция също е освободена и е въпрос на време да се върне на бизнесмена. Това е финалът на кошмара за собственика и шофьора и край на съдебната сага, продължила повече от 1 месец. Предстоят обаче нови съдебни дела.

Този път няма да ги образуват хърватите, а българите, набедени за престъпници. "И Марек Джартов, и фирмата, ще съдим хърватските власти. Нанесоха ни и морални, и финансови щети, имаме пропуснати ползи. Името ни вече е изчистено, но се намират наши потенциални клиенти, които в интернет попадат на първоначалната информация в хърватските и българските медии и отказват да работят с нас. Писаха, че въртим бизнес с крадени коли за милиони евро. А във въпросния товар само една от деветте коли е струвала над 10 000 евро", гневи се Олег Петров. Ние си платихме скъпо и прескъпо, без да сме виновни, сега е ред на хърватите да си платят за проблемите и тревогите, които ни причиниха, допълва собственикът на фирма "О.П. - Елос".

Водещи новини

Още новини