МВФ: Източна Европа излиза от кризата

share

Източна Европа излиза успешно от кризата, каза директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард, предаде АФП.

Ръководителят световната финансова организация похвали страните от региона за техния кураж в усилията за справянето с икономическата криза от 2008 година насам. Тя изрази увереност, че най-лошото вече е зад гърба на източноевропейския регион. Пет години след началото на кризата най-лошото вече е преминало, повечето страни са се завърнали към положителен растеж”, заяви Лагард пред румънски банкери и журналисти. “Очакваме само две страни в региона да бъдат в рецесия през 2013 година – Хърватия и Словения”, допълни директорът на МВФ, като добави, че през миналата година страните в рецесия са били осем.
Средният икономически ръст в региона бе положителен през първото тримесечие на годината. Най-силни показатели имаха икономиките на Латвия и Литва с ръст от съответно 1.4% и 1.3%.
В същото време икономиката на целия Европейски съюз се сви с 0.1%. Лагард призова източноевропейските страни да поддържат макроикономическата си стабилност, да споделят справедливо товара от преструктурирането на икономиките и да стимулират растежа, за да се възползват напълно от напредъка, постигнат след падането на комунизма.

Водещи новини

Още новини