Шеста нощ продължават безредиците в Стокхолм

share

Шеста поредна нощ имаше безредици в шведската столица Стокхолм. Насилието обхвана и други градове в страната, а властите изпратиха допълнителни полицейски подкрепления, за да се справят със ситуацията, съобщиха новините на TV7.

Множество амтомобили отново бяха опожарени в четири предградия на Стокхолм, населени предимно с имигранти. Вчера почти едноседмичното насилие излезе от очертанията на шведската столица. Маскирани младежи подпалиха автомобили, училище и се опитаха да опожарят полицейския участък в град Йоребру в централната част на Швеция. В друг град е била подпалена изоставена сграда. Насилието продължава въпреки, че вчера в Стокхолм пристигнаха полицейски подкрепления от Гьотеборг и Малмьо. В помощ на полицията за възстановяване на реда се включиха родители на младежи от предградията и доброволци от сдружения на местни жители.

Повод за насилието е убийството на 69-годишен мъж
от полицията, за който се смята, че е планирал нападение с мачете в предградието Хъсби. Безредиците в една от най-богатите столици в Европа шокираха Швеция - страна, която се гордее с репутацията на социално справедлива държава.

Те повдигнаха и въпросите как страната ще се справи с младежката безработица и притока на имигранти. Около 15% от шведското население са чужденци - най-високият процент в Скандинавския регион. Посолствата на Великобритания и Съединените щати предупредиха гражданите си да избягват размирните райони на страната.

Водещи новини

Още новини