Карамба Диаби мечтае да е първият африкански депутат в Бундестага

share

Петдесет и еднагодишният Карамба Диаби е първият кандидат от африкански произход, който ще се яви на избори за Бундестаг в Германия и нищо чудно след по-малко от пет месеца да заседава в долната камара на парламента.

Доктор по геоекология, роден в Сенегал, той е включен в листата на Германската социалдемократическа партия за град Хале с 230 000 жители, разположен на 180 километра югозападно от Берлин. Безработицата там - 13 на сто, е двойно по-голяма от средната за страната; Хале е смятан и за крепост на крайната десница. "Бих искал да ме преценяват по моята компетентност и опит, а не по цвета на кожата", заявява с ниския си глас този кръглолик човечец с бръсната глава. Опитът му обаче съвсем не е сред причините да го търсят международните медии  Близките му го наричат просто Карамба. Преди да се присъедини най-после към социалдемократите през 2008 г., той по собствените си думи "превръща делото на справедливостта в битката на живота си". Бивш говорител на стачкуващите студенти от Дакар, положил зрелостния си изпит в компанията на сенегалския президент Маки Сал, той разглежда пътя си в политиката като "бавно напредване".

Попаднал през 1985 г. "с късмет" в комунистическата ГДР, спечелвайки твърде оспорвана стипендия, за да учи немски и да следва химия в Лайпциг (Югоизточна Германия), Карамба Диаби няма представа, че ще намери в тази страна втора родина. "Сенегалец съм наистина, но на първо място съм германец", казва този баща на две деца, женен за германка и получил гражданство преди 12 години. Една от първите му политически победи е още от времето, когато пада Стената - ноември 1989 г. Като говорител на чуждестранните студенти от своя университет, той успява да легализира в страната колегите си, заплашени от експулсиране след изчезването на Източна Германия, сключила споразумения за обмен с техните държави.

Преживял през 1991 г. физическо нападение заради своя произход, бившият председател на Федералния съвет на имигрантите смята днес, че ксенофобията вече не е толкова остър проблем в страната, както преди 20 години. "Германският Изток много се промени", уверява той. На последните избори обаче неонацистите от Германската националдемократическа партия успяха за пръв път да получат
депутатско място в общината. Карамба е също така общинар от Хале и отговаря за интеграцията в министерството на труда на провинция Саксония-Анхалт.

Бившият председател на местните социалдемократи Рюдигер Фикенчер, проправил пътя му в политиката, помни, че коментирал навремето: "Защо не? Най-важен не е произходът му, а делата - той винаги се е справял блестящо с всичко". "Той притежава всички необходими качества. Симпатичен е, много умен, веднага схваща нещата, а най-вече не се стреми да изпъкне", добавя социалдемократът, оглавявал някога федералното партийно ръководство. Карамба Диаби винаги ходи пеш и според негови близки в околността са му извадили прякора Белия вълк.

"На всеки ъгъл ме спира някой и ми говори за свои си работи. Това ми влиза в задълженията", обяснява той. През юни кандидатът започва кампания "от врата на врата" под лозунги, пропагандиращи "многообразието" - главно на срещи в неголеми групи. "Голямата сила на Карамба е там, че лесно се сближава с хората. Влезе ли в стая, пълна с народ, след десетина минути вече познава всички", забелязва Томас Щимпел от предизборния му щаб.

Социалдемократите са му отредили третото място в регионалната листа и смятат, че е способен да им върне този твърде оспорван окръг, представляван в момента от Левите. Като партия от крайната левица, те имат твърде силни позиции в местен план; на последните избори преди 4 години финишираха почти наравно с консерваторите от Християндемократическия съюз на канцлерката Ангела Меркел.

Водещи новини

Още новини