Брюксел натиска Австрия да се откаже от банковата тайна

share

Европейският комисар за данъчно облагане и митнически съюз, одит и борба с измамите Алгирдас Шемета призова Виена да  излезе от изолацията и да се откаже от банковата тайна, предаде  Франс прес, позовавайки се на негово интервю за утрешния брой на сп. "Шпигел".

Австрия е последната страна от ЕС, която отказва автоматичното предаване на информация за банкови сметки на  граждани на Европейския съюз. След като в сряда Люксембург отстъпи по въпроса, Шемета се  надява, че Австрия ще последва примера на херцогството и ще сложи край на спора с Брюксел.

Австрийската министърка на финансите Мария Фектер заяви вчера на срещата на финансовите министри от ЕС в Дъблин, че  страната й ще се бори за банковата тайна и че не е данъчен рай. Пред журналисти обаче тя посочи, че и отворена за разговори и  преговори, като изтъкна разликата между предоставяне на информация за собственици на сметки и за движения по банкова  сметка.

От януари 2015 година Европа планира да въведе автоматичен обмен на информация за пет категории приходи и капитали, при  условие обаче, че всички страни членки са съгласни, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини