МВФ скръцна със зъби на Кипър

share

Международният валутен фонд (МВФ) поиска от правителството в Кипър да проведе ред реформи за оздравяването на икономиката на Островната държава, предаде ИТАР-ТАСС.

В меморандум на ръководената от Кристин Лагард институция се предлага съкращаването на заплатите в бюджетната сфера с 5%, а не с предвидените по-рано 3. В плана се предвижда и замяна на 13-та заплата на държавните служители с еднократна премия от 500 евро. Двете мерки ще доведат до нарастване на брутния вътрешен продукт на страната с 1,2%.

В проекта на МВФ е заложено уволнение на около 2000 служители от образователната и културната сфера до 2015 г. МВФ настоява да се премахне допълнителното материално стимулиране на професорите в размер между 7000 и 12 0000 евро годишно, което се раздава на всички преподаватели. Тази премия струва на данъкоплатците 2 млн. евро. Световната финансова институция настоява за въвеждане на семестриална такса и преференциални студентски кредити, както и съкращения в областта на здравеопазването и съкращаване на срока за даване на помощи за безработни до една година.

В документа се посочва, че от 2007 до 2012 г. държавният дълг е достигнал до 90% от брутния вътрешен продукт.

Водещи новини

Още новини