Ангела Меркел нахока Кипър заради Русия

share

Кипър трябва да преговаря за финансова помощ само с международните кредитори и да не привлича трети страни като Русия, е казала Ангела Меркел на Никос Анастасиаддис, пише Газета.ру.

Германският канцлер е провела телефонен разговор с кипърския президент и е отправила остри критики. Тя е подчертала, че Никозия трябва да води преговори единствено и само с Тройката (представители на Международния валутен фонд, Европейската комисия и Европейската централна банка). Берлин напомни за задълженията на островната държава малко след като министърът на финансите на Кипър Михалис Сарис обяви за заминаването си за Москва. По-късно днес Анастасиадис планира да проведе телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, който нарече идеята на Кипър за облагане на банковите сметки несправедливо, непрофесионално и опасно решение. Премиерът на Русия Дмитрий Медведев вчера нарече данъка върху депозитите конфискация.

По изчисления на медията руснаци имат влогове в офшорната зона на стойност $18,3 млрд. Ако законът бъде приет, вложителите от Русия ще загуба около 2 млрд долара.

Водещи новини

Още новини