Български работници скараха Белгия и Германия

булфото
share

Белгия ще внесе в Европейската комисия жалба срещу Германия заради т. нар. социален дъмпинг с наемането на българи и румънци, съобщи вестник "Соар".

Изданието отбелязва, че германски работодатели наемат граждани от Източна Европа, основно от България и от Румъния, на които плащат от 3 до 5 евро на час. Работниците се трудят включително нощем, без да получават социални и здравни осигуровки, както и право на пенсия. Това не може да се случи в Китай, но е възможно пред вратите на Белгия, насред Европа, пише изданието. Жалбата ще бъде внесена от белгийските министри на икономиката Йохан ванде Ланоте и на заетостта Моника де Конинк. В случая Белгия протестира срещу условията на наемане на източноевропейци в германски кланици.

Европейската комисия не е получила писмо от властите в Белгия, нито от друга държава в ЕС, за т. нар. социален дъмпинг на пазара на труда от българи и румънци. Това заяви на пресконференция в отговор на въпрос Джонатан Тод, говорител на еврокомисаря по заетостта, социалните въпроси и приобщаването Ласло Андор.  Той отбеляза, че въпросът за ниските надници в Германия е бил отчетен миналата година от Съвета на ЕС, който е посочил, че нерядко работниците в страната не получават увеличение на възнаграждението, когато нараства производителността. Съветът препоръча повече служители, наети на краткосрочни договори, да преминат на дълготрайни отношения със своите германски работодатели. В Германия 7,5 млн. работници получават минимална надница и така месечният им доход е до 450 евро, за които не плащат данъци и могат да бъдат освободени от социални вноски, уточни Тод.

Водещи новини

Още новини