ЕС засилва борбата си срещу биологичните оръжия

Интернет
share

Заседанието ще се проведе в началото на декември в швейцарския град Женева, уточняват от Брюксел. Тогава ще бъде направен седмият преглед на конвенцията. 

Според одобреното решение ЕС ще се бори за затягане на режимите в конвенцията. Документът забранява производството, развитие и съхранението на биологични или токсични оръжия. На всеки пет години се прави преглед на ситуацията.

Заедно с останалите партньори ЕС ще се опита да направи Конвенцията съответстваща на глобалните предизвикателства на 21 век, се казва в изявлението на Съвета.

Конвенцията, забраняваща производството на биологични оръжия е в сила от 1975 година. Това е първият договор, забраняващ употребата на цяла категория оръжия.

Началото на документа поставят 22 държави, които се подписват под Конвенцията. Днес тя е ратифицирана от 163 държави по света. Конвенцията е подписана в изпълнение на мерките в приетия през 1925 година Женевски протокол, който пръв осъжда използването на химически оръжия.

Протоколът обаче отнася единствено срещу употребата и не третира разработката, производството и съхранението на подобни оръжия.

Водещи новини

Още новини