Меркел иска подновяване на преговорите за членството на Турция в ЕС

share

Германският канцлер Ангела Меркел заяви ден преди да замине на посещение в Турция, че подкрепя отварянето на нова глава в намиращите се в застой преговори на Турция за членство в Европейския съюз, съобщи БТА, позовавайки се на Асошиейтед прес.

Въпреки че самата тя е скептична относно членството на Турция в Общността, Меркел заяви, че иска преговорите с Анкара да продължат без предразсъдъци за резултата.

"Тези преговори малко се забавиха в последно време, но аз подкрепям отварянето на нова глава, за да можем да напреднем малко", заяви канцлерът.

Лидерът на най-голямата икономика в ЕС заяви това във видеозапис, публикува днес.

Турция започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г. От общо 35 преговорни глави Турция е затворила досега само една глава, отнасяща се до наука и изследвания. С изключение на 13 глави, всички останали са блокирани, а Европейската комисия твърди, че Анкара не е постигнала стандартите на ЕС по отношение на човешките права и свободата на словото, отбелязва Ройтерс.

Самата Меркел подкрепя идеята за "привилегировано партньорство" между Турция и ЕС вместо пълноправно членство.

Утре канцлерът ще посети град Кахраманмараш, където са разположени германските зенитни батареи "Пейтриът", предоставени на Турция, за да я защитят при евентуално нападение от сирийска страна, и ще се срещне с германските военнослужещи, които ги обслужват.

След това Ангела Меркел ще замине за Анкара, където ще разговаря с премиера Реджеп Тайип Ердоган и с президента Абдуллах Гюл. Преговорите за кандидатурата на Турция за ЕС и борбата срещу тероризма ще бъдат акцентите в разговорите, посочват турските източници.

Водещи новини

Още новини