След 15 часа преговори: Бюджетът на ЕС е на предпоследната права

gettyimages
share

Очертава се компромис между европейските лидери по бъдещия бюджет на ЕС до 2020 година след над 15 часа дебати и двустранни срещи, предаде АФП.

Разговорите, в които участва и премиерът Бойко Борисов, бяха прекъснати през тази нощ. По график те би трябвало да са се възобновили към 05:30 часа по Гринуич, уточни Франс прес. Президентът на ЕС Херман ван Ромпой обяви, че "работи по споразумение" и че ще представи ново предложение за компромис по бюджета. Според редица европейски източници сумата на ангажиментите за кредитиране, която отговаря на разрешения таван, е 960 милиарда евро, а на кредитите за плащане или ефективните разходи за седемте идни години - 908 милиарда евро с възможността за марж за маневриране от 12 милиарда евро. "Очертава се малко по малко компромис. Той изглежда възможен, но все още не е станал факт", посочи френски неназован източник, цитиран от АФП.

Според редица европейски източници Херман ван Ромпой е искал първоначално да предложи ангажименти за 960 милиарда евро и кредити за плащане за 913 милиарда евро. Френският президент Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел са се съгласили с тези две цифри в сряда вечерта, според участник в преговорите. Меркел и британският премиер

Дейвид Камерън обаче след това в четвъртък били посочили сума, която е значително под посочената за кредитите за плащане. Оланд, както и италианския премиер Марио Монти са отказали заключителното споразумение да бъде диктувано от Великобритания, отбелязва АФП.

Водещи новини

Още новини