И София може да се качи на колело

share

Те идват от страна, където велосипедът владее пътищата. Където децата не се раждат, но определено израстват на колело. Те умеят да мислят велосипедно. И още повече - разпространяват велосипедното мислене по света. Затова са и представители на Холандското велосипедно общество - публично-частна мрежа, която работи в сферата на градското планиране и мобилността.

Вим ван дер Вайк и Том Ходефрой стигнаха и до София. За да споделят холандския опит за напасване на градската среда спрямо велосипеда, разказва БНТ.

За последните няколко години в София са създадени известни условия за придвижване с велосипед. Но основният проблем е, че тези елементи не са свързани помежду си. Трудно е да се следва един общ, безопасен маршрут, смята Вим ван дер Вайк.

Велосипедистите навсякъде са еднакви: те са на две колела, трябва да пазят равновесие и имат нужда от свое пространство за придвижване. Останалото е различно: средата, културата. Холандският опит и решения не могат да се прилагат механично навсякъде. Ние трябва да се вглеждаме в контекста, в структурата на града. Едва след като се запознаем с тях, можем да търсим решенията, каза Том Ходефрой.

И все пак има общи принципи. Велосипедните ленти не трябва да са споделени с много натоварени пътни платна. Велосипедните алеи не трябва да са в контакт с много натоварени пешеходни артерии. А за споделен път трябва да се избират по-малко натоварени улици.

Хубаво е да се поговори и с управляващите в града. Да се разбере тяхната визия за развитие: дали градът да бъде за хората, или за колите. Тази визия до голяма степен определя нашата бъдеща работа, смята Том.

Според Вим ван дер Вайк в момента най-важното за София е да се свържат вече съществуващите елементи и да се обезопасят кръстовищата за преминаващите велосипедисти.

От сдружение "Велоеволюция", които работят в тясна връзка с холандските специалисти и общината, са наясно и с очакваните нови километри велоалеи в близко бъдеще.

Какво да правят велоентусиастите в столицата дотогава ли? Ами да следват призива и съветите на Рене - холандец, който от две години е избрал да се движи с колело из София, каза Радост Петрова от сдружение "Велоеволюция". А Рене посъветва: опитайте се да бъдете истински участници в движението. Съгласувайте възможно най-много действията си спрямо шофьорите и пешеходците. Бъдете сигурни, че хората ви забелязват, движете се в лентата си и ще видите, че всичко ще е наред. И, разбира се, направете всичко възможно да спазвате правилата.

Водещи новини

Още новини