Съдбата на Ангела Меркел ясна на 22 септември

share

Правителството на германския канцлер Ангела Меркел ще предложи на президента Йоахим Гаук парламентарните избори да бъдат проведени на 22 септември, предаде РИА Новости.

Управляващата коалиция, съставена от Християндемократическата партия и Християндемократичния съюз (ХДП/ХСС)на Меркел и Свободната демократическа партия са постигнали споразумение за датата на парламентарния вот след дълги дискусии. Ако държавният глава одобри предложението на кабинета, парламентарните избори ще се проведат заедно с местния вот в централната провинция Хесен.

По социологически проучвания ХДП/ХСС получава доверието на 42% от германците, Свободните демократи имат одобрението на 4 на сто от избирателите. Опозиционните социалдемократи са подкрепени от 27% от гражданите на Федералната република, "Зелените" на 14%, "Левите" — 6%. За Пиратската партия ще гласуват 3 на сто, а за другите партия общо 4 на сто.

Изборите за федерален парламент се провеждат на всеки пет години. Минималният праг, който трябва да получат партиите, за да имат  представител в законодателното тяло е 4%.

Водещи новини

Още новини