ЕП: Москва трябва да започне да спазва човешките права

share

Зачитането на човешките права и на демокрацията от Москва трябва да бъде задължително условие пред всяко споразумение за партньорство между Русия и ЕС, заявиха днес европейски депутати, цитирани от АФП.

Те изразиха съжаление от липсата на ентусиазъм от руска страна по този въпрос. "Стратегическо партньорство може да съществува, само ако двете страни са съгласни да следват универсалните демократични принципи", подчерта ЕП в резолюция, приета днес, осем дни преди визитата в Брюксел на руския президент Владимир Путин за участие в срещата на върха ЕС-Русия.

Двустранните отношения продължават да страдат от неспособността на Русия да се придържа напълно към демократичните ценности и да укрепи правовата държава, се посочва в резолюцията. В нея се подчертава, че ситуацията във връзка с правата на човека в Русия постоянно се влошава.

По въпроса за евентуално премахване на входните визи за руски граждани в ЕС, европейските депутати заявяват, че са за това университетските преподаватели, студентите, изследователите, журналистите или представителите на руското гражданско общество да могат да се възползват от повече гъвкавост в тази насока от страна на ЕС.

Водещи новини

Още новини