ЕС получава Нобеловата награда за мир

share

Колкото и парадоксално да изглежда, Европейският съюз,  който не се радва на особена вътрешна популярност, ще получи утре една от най-престижните световни награди - Нобеловата награда за мир - в Норвегия, която упорито отказва да стане член на съюза, съобщи Франс прес.

Пристигайки в Осло за връчването на приза за 2012 г., лидерите на Евросъюза заявиха, че 27-членната организация се нуждае от повече интеграция и пълномощия, за да решава проблемите си, включително най-тежката финансовата криза от създаването й, посочва Асошиейтед прес.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, президентът на ЕС Херман ван Ромпой и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц са в Осло, за да получат тазгодишната награда, присъдена на ЕС за насърчаване на мира на континента, опустошен от две световни войни. Председателят на Нобеловия комитет Турбьорн Ягланд ще връчи наградата от 1,2 милиона долара на церемония в кметството на норвежката столица, която ще бъде последвана от прием в столичния Гранд хотел.

Сред присъстващите на събитието ще са около 20 европейски държавни и правителствени ръководители като германският канцлер  Ангела Меркел, френският президент Франсоа Оланд,британският вицепремиер Ник Клег и българският премиер Бойко Борисов.

Решението за удостояване на ЕС с наградата предизвика остра критика, включително от страна на трима лауреати - южноафриканският архиепископ Дезмънд Туту, северноирландката  Марейд Магуайър и аржентинеца Адолфо Перес Ескивел, които настояха сумата, придружаваща приза, тази година да не се изплаща. Те заявиха, че съюзът противоречи на ценностите, с които се свързва наградата, тъй като за да постигне сигурност, той разчита на военна сила.

Около хиляда привърженици на леви формации и правозащитни организации се включиха в протестен марш в Осло, за да изразят
възмущението си от присъждането на Нобеловата награда за мир за тази година на ЕС, предаде Ройтерс.

Участниците в шествието със запалени факли смятат, че Евросъюзът не е достатъчно демократичен и че поддържа значителни въоръжени сили, въпреки че гражданите му страдат от икономическата криза.

"Алфред Нобел е казал, че наградата трябва да се дава на онези, които работят за разоръжаването", каза 70-годишна участничка в протеста.

Към протеста се присъедини и норвежката Социалистическа лява партия, която участва в правителството на премиера Йенс  Столтенберг.

Водещи новини

Още новини