Берлин иска финансов министър да оглави Еврогрупата

share

Германия предпочита министър на финансите да замени люксембургския премиер Жан Клод Юнкер начело на Еврогрупата, заяви пред вестник "Билд ам зонтаг" германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от Франс прес.

Шойбле не отговори директно на въпрос дали е възможно френският министър на икономиката и финансите Пиер Московиси да поеме този пост от януари. Той обаче подчерта, че "германското правителство иска той (този наследник) да идва от редиците на финансовите министри" в еврозоната.

Няма консенсус за профила на бъдещия шеф на Еврогрупата.

Логиката е постът да се заеме от министър на финансите, но според Виена заместникът на Юнкер би трябвало да е, като самия него, държавен или правителствен ръководител.

По думите на австрийската министърка на финансите Мария Фектер това ще му позволи да присъства и на заседанията на Еврогрупата, и на европейските срещи на върха, както беше с Юнкер.

Московиси е спряган като наследник на Юнкер от няколко дни. В петък френският министър заяви, че засега официално не е кандидат за поста, но не изключи варианта името му да стане обект на "колективен размисъл", припомня АФП.

Според френски правителствен източник Шойбле - самият той бивш кандидат - и Юнкер са споменали за възможна номинация на Московиси.

В началото на декември Жан-Клод Юнкер потвърди намерението си да се оттегли най-късно в началото на 2013 година. Той оглавява групата на финансовите министри от еврозоната от създаването й през 2005 година и мандатът му изтече на 17 юли. В началото на лятото обаче изрази готовност да остане още шест месеца на този пост.

Водещи новини

Още новини