ЕС одобри подлсадителя стевиол

Интернет
share

Храните с тази съставка ще могат да се появят на пазара в общността най-рано от следващата година.

Стевиолът е екстракт от листата на растението стевия, чийто произход е Парагвай.

Според оценка на експертите това вещество е 300 пъти по-сладко от захарта и може да бъде използвано за подслаждането на нискокалорични продукти.

След одобрението на комисията е ред и на Европейския парламент (ЕП) да даде своята оценка на предложението, коментират от Европейската комисия. Очакванията са процедурата да бъде финализирана до края на тази година.

Мнението на Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA) е, че стевиолът не е канцерогенен, токсичен или нарушаващ развитието и репродуктивните способности на организма. Препоръчителната дневна доза е до 4 мг/килограм живо тегло на подсладителя или негови еквиваленти.

Водещи новини

Още новини