Шолц: Германия ще доставя оръжие на Израел, за да се защитава

Getty Images архив
share

Германия ще продължи да помага на Израел да се защитава, доставяйки му оръжие, заяви днес канцлерът Олаф Шолц, допълвайки, че Израел трябва да се придържа към международното право и че крайната цел е двудържавното решение, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3120

„За мен обаче е ясно, че подкрепата на Израел означава и постоянно да осигуряваме възможностите на Израел за отбрана, предоставяйки, например, военни стоки и оръжие“, заяви Шолц в кулоарите на днешния Европейски съвет.

По данни на германското Министерство на икономиката, цитирано вчера от ДПА, страната е одобрила през последните осем седмици износ на оръжие за Израел на сумата от около 31 млн. евро – над два пъти по-голяма от първите седем месеца и половина на годината.

Резкият спад на разрешителни за износ по-рано тази година накара опозицията да обвини властите, че нарочно забавят експорта.

Бенямин Нетаняху: Наши военни откриха съвременно руско оръжие в бази на Хизбула

Германският външен министър Аналена Бербок заяви миналия месец, че Германия не е одобрила износ на оръжие за Израел, което да може да се използва в Газа, посочвайки притесненията за възможни нарушения на международното хуманитарно право.

Вчера Бербок заяви, че Берлин очаква писмо от израелското правителство, в което да увери, че международното хуманитарно право ще бъде спазвано, когато се използва доставено от Германия военно оборудване.

Александър Шварц, адвокат от Европейския център за конституционни и човешки права, който заведе пет дела срещу Берлин, заяви, че писмото няма да изключи Германия от потенциални правни нарушения, посочвайки стандартите в националния Закон за контрол на военни оръжия.

„Германия абсолютно няма никаква възможност да контролира кои военни операции се провеждат. Доколкото знаем, няма дадени обещания“, заяви Шварц, допълвайки, че Центърът отново ще съди правителството заради разрешенията.

Севим Дагделен, говорител по външната политика на лявата опозиционна партия Съюз „Сара Вагенкнехт“, заяви, че подновеният износ на оръжие за Израел прави Германия пряко отговорна за потенциалните нарушения на международното право в Газа.

„Докато федералното правителство твърди, че няма представа дали германски оръжия се използват в Газа, изявленията от Тел Авив не струват и хартията, на която са написани“, написа Дагделен, предава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3120

Водещи новини

Още новини