Израел ще се вслушва в САЩ

share

Израел ще се вслушва в САЩ, но ще взима решения относно своите действия в съответствие с националните си интереси. Това заяви днес канцеларията на израелския премиер Бенямин Нетаняху, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3084

Изявлението беше направено във връзка с публикация на американското издание "Вашингтон пост". В нея се казваше, че Нетаняху е заявил на президента на САЩ Джо Байдън, че Израел ще нанесе удар по ирански военни обекти, а не по петролни или ядрени цели в Иран.

Изявлението и публикацията в американското издание идват в момент на спекулации и предположения какъв би бил израелският отговор на масирания ирански ракетен удар по Израел на 1 октомври. Тогава Иран изстреля близо 200 ракети по Израел - атака, представена от Техеран като отговор на убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания, приписвано на Израел, и ликвидирането на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла, както и на генерал от Копруса на гвардейците на Ислямската революция, извършени от израелските сили.

Израелското министерство на отбраната обеща след този ирански ракетен удар да отвърне чрез смъртоносна, прецизна и изненадваща атака по Иран.

Нетаняху: Израел ще продължи да нанася безмилостно удари по "Хизбула", включително по Бейрут

Според "Вашингтон пост" Нетаняху е заявил по телефона на Байдън, че предвижда да порази ирански военни инфраструктури в отговор на иранския ракетен удар. Това беше първи телефонен разговор между двамата лидери след седем седмици. Преди това Байдън беше предупредил Израел да не се опитва да нанася удари по ирански ядрени инсталации и беше заявил, че е против нанасянето на какъвто и да е удар по ирански петролни съоръжения.

Техеран от своя страна предупреди, че атака по негови инфраструктури ще предизвика още по-силен отговор. А генерал от Корпуса на гвардейците на Ислямската революция каза, че всеки удар по ирански ядрени и енергийни обекти е равносилен на прекрачване на червена линия.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3084

Водещи новини

Още новини