Израел: Наш танк е навлязъл в пост на силите на ООН

Getty images (архив)
share

Израелската армия каза, че един от нейните танкове е навлязъл днес няколко метра в пост на многонационалните сили на ООН в Ливан (ЮНИФИЛ), докато се е опитвал да евакуира ранени военнослужещи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3072

В изявлението си Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) заявиха, че действията им не са изложили на опасност мироопазващите сили на ООН. От ЦАХАЛ уточняват, че танкът се е намирал "под масиран вражески обстрел" в южната част на Ливан.

"В момента, в който вражеският огън спря и след като бяха евакуирани ранените военнослужещи, танкът се изтегли от поста на ЮНИФИЛ", заявиха от ЦАХАЛ.

По-рано днес от ЮНИФИЛ съобщиха, че два израелски танка са съборили главния портал на тяхна база и са престояли "приблизително" 45 минути вътре.

Междувременно постоянният представител на Израел при ООН Дани Данон заяви днес, че "е неразбираемо" силите на ООН да не са изтеглили миротворците си от районите в Южен Ливан, в които израелските сили се сражава с бойците на ливанската проиранска групировка "Хизбула".

"Терористите от "Хизбула" използват постовете на ЮНИФИЛ за прикритие и за устройване на засади. Настоятелността на ООН да държи военнослужещите от ЮНИФИЛ на огневата линия е неразбираемо", заяви Данон.

Папата призова да бъдат уважавани сините каски в Ливан

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3072

Водещи новини

Още новини