Днес следобед започва евакуацията на турски граждани от Ливан

pixabay
share

Два кораба на турските военноморски сили се очаква да пристигнат на пристанището в Бейрут днес следобед, за да извършат евакуацията на турски граждани от Ливан. Това съобщи турският посланик в Бейрут Али Баръш Улусой пред турската държавна телевизия ТРТ-Хабер.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3030

Посланикът посочи, че от рано сутринта гражданите са започнали да пристигат в сградата на турската дипломатическа мисия. 

"Нашите кораби ще пристигнат в Ливан по-късно днес. В следобедните часове очакваме да започне евакуацията. Тя ще се проведе организирано. Всички, които са поискали да напуснат страната, ще бъдат изведени", уточни Улусой.

На първия етап от евакуацията се очаква от Ливан да бъдат изведени около две хиляди души.

"Ние сме първата и единствена страна, която евакуира гражданите си в такъв мащаб", посочи Улусой. 

"Днес сме тук, за да покажем, че едновременно защитаваме нашите граждани и не оставяме ливанския народ сам. Нашите кораби няма да пристигнат празни, а са натоварени с около 300 тона хуманитарни помощи за ливанския народ. Помощите включват палатки, легла, одеяла, хигиенни материали и кухненски комплекти", каза турският посланик в Ливан.

Сред хората, които ще бъдат евакуирани днес, има не само турски граждани, сред тях има и арабски семейства, посочва телевизия ТРТ-Хабер. 

Вчера турското министерство на външните работи съобщи, че евакуацията на турските граждани от Ливан ще започне в сряда – 9 октомври.

Утре започва евакуацията на турски граждани от Ливан

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3030

Водещи новини

Още новини