Бенямин Нетаняху: Няма да се откажем

Getty Images, архив
share

Израел започна ограничена, локализирана и целенасочена сухопътна операция срещу Хизбула в западната част на Южен Ливан. Досега - след началото на наземната операция на 30 септември, Израел се беше фокусирал върху източната част на този граничен район. По-рано израелската армия предупреди жителите на крайбрежния град Тир и още около 20 населени места да избягват брега до второ нареждане. Според САЩ израелските сухопътни операции в Южен Ливан продължават да са ограничени по обхват.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3012

"Подкрепяме правото на Израел да унищожи инфраструктура на Хизбула, но очакваме да спазва международното хуманитарно право и да минимизира жертвите сред мирното население", заяви Матю Милър, говорител на Държавния департамент.

Ударите срещу Бейрут продължиха и тази нощ, след като вчера са били поразени 70 цели на Хизбула. При една от атаките е ликвидиран още един високопоставен командир на движението - Сухейл Хусеин Хусейни, който е играл решаваща роля за трансфера на оръжия между Иран и Хизбула.

"Докато врагът заплашва нашето съществуване и мира в страната ни и нашите заложници са в Газа, ще продължаваме битката. Няма да се откажем. Аз няма да се откажа, докато гражданите ни не се приберат безопасно у дома", каза Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел, предава БНТ.

Иранският външен министър предупреди Израел да не напада Иран

Сирени за въздушна тревога и над централната част на Израел тази нощ. Около 5 изстреляни от Ливан ракети са преминали над територията на страната. Според израелските военни някои от тях са били прехванати, а останалите са паднали в незаселени райони.

"Продължаваме тази дълга, болезнена и скъпоструваща за врага ни битка, докато той продължава агресията и войната", заяви Абу Обейда, говорител на Бригадите ал Касам.

Иран междувременно предупреди Израел да не предприема атаки срещу Ислямската република, защото всяка атака срещу иранска инфраструктура ще предизвика съответния отговор.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 3012

Водещи новини

Още новини