Румяна Бъчварова: Основната мисия на Израел е битката с тероризма

Bulphoto (архив)
share

„Масата, на която може да се постигне споразумение за прекратяване на огъня, не съществува. Не бих казала, че вървим към този апокалиптичен сценарий на Световната война, но кризата се в региона се задълбочава и последиците са непредвидими.“ Това заяви в ефира на БТВ бившият посланик на България в Израел Румяна Бъчварова.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2997

„Днес – една година след нападението на „Хамас“, въпросите за бъдещето на света са повече, отколкото бяха тогава. И е много трудно да им бъде отговорено. Толкова тектонични събития се случиха в световната политика в този период, че факторите, които влияят на възможния изход са много, а той не се очертава към този момент“, допълни тя.

„Основната мисия на Израел е битката с тероризма. Тази държава е създадена, за да гарантира сигурността и живота на своите граждани, на цялото еврейство, което пострада по времето на Холокоста. Израел е длъжна да продължи усилията си в борбата с тероризма“, смята Бъчварова.

Израелската армия разширява операциите си към южното крайбрежие на Ливан

По думите ѝ, що се отнася до тероризма, Израел е държавата, която е най-напред в технологично, тактическо и политическо отношение.

„Това е фактор, който оказва сдържащ ефект върху глобалните терористични организации. На място обаче очевидно не могат да се преодолеят. Тероризмът действа на различни нива. Израел е много добра на глобално ниво“ , каза бившият посланик.

Според нея България трябва да се притеснява от косвените последици, до които ще доведе конфликтът в Близкия изток.

„Ние сме относително близо до този регион. Пряка заплаха може да се каже, че няма. Но косвените последици – цялата атмосфера на международните отношения ще бъде променена след този конфликт. Виждаме навлизането на нов тип въоръжение, нов тип атаки, други стратегии и групиране на политически сили“, каза още Бъчварова.

„За този конфликт няма образ на мира. Все още не е измислен. Конфликтът в Израел и региона се отразява на целия свят. Това показва колко е дълбок“, допълни тя.  

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2997

Водещи новини

Още новини