Мартин Табаков: Иран не иска да се включва в пълномащабна война срещу Израел

БНТ
share

За съжаление всяка една стъпка в конфликта в Близкия изток ни кара да правим все по-песимистични прогнози. Големият въпрос е ще се включи ли нов фактор, който да отвори трети фронт на Израел след "Хамас" и "Хизбула". Говоря за Иран и ако това се случи, все повече ще можем да говорим за разрастване на конфликта в региона.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2997

Това заяви в предаването "Още от деня" докторът по политически науки и експерт по Близкия изток Мартин Табаков, който коментира първата годишнина от терористичната атака на "Хамас" срещу Израел. 

Една година от атаката на „Хамас“ срещу Израел

"Ако Израел бяха отговорили днес, щеше да е много прогноризуемо. За мен Израел ще нанесат удари по таргетирани цели. Не вярвам Израел да ударят ирански ядрени обекти. Трябва да видим какво ще се случи, за да коментираме ескалацията на конфликта. Нетаняху е готов за пълномащабна война и разчита на помощ от САЩ. При Иран нещата не седят така. Техеран не иска да има пълномащабна война, защото знае, че ще получи тежки удари, които ще влошат и без това тежкото положение в Иран. Ако имаше желание да участва в пълномащабна война, Иран щеше да удари Израел коордирано с "Хамас", "Хизбула", хутите и прошиитските групировки в Ирак. Това говори, че Иран не иска да се въвлича пълномащабно в този конфликт", разкри той. 

"Ако Камала Харис стане президент на САЩ, ще наблюдаваме още от същото в Близкия изток. Казвам това с уговорката, че Харис произтича от крилата на Демократическата партия, които не винаги споделят исканията на евреите. По-интересно е, ако Доналд Тръмп стане президент. Тогава Нетаняху ще се чувства по-комфортно", прогнозира Мартин Табаков. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2997

Водещи новини

Още новини