Израел нанесе нов удар по южните предградия на Бейрут

Novini.bg/ Canva
share

Израелски въздушни удари поразиха южните предградия на Бейрут - най-интензивната бомбардировка на ливанската столица, откакто Израел засили внезапно военната си кампания срещу подкрепяното от Иран ливанско шиитско движение "Хизбула" миналия месец, предаде Ройтерс.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2958

През нощта оглушителни взривове отекнаха силно в различни части на Бейрут, а в продължение на близо 30 минути небето бе озарено от червени и бели светлини, сякаш от светкавици, които се забелязваха от няколко километра, предаде БТА.

Това е най-голямото нападение от началото на израелската атака срещу Бейрут досега, заявиха очевидци и военни анализатори по местните телевизионни канали. Днес над града се стелеше сива мъгла, а улиците на южните предградия бяха изпълнени с развалини и отломки, докато над района се издигаше дим.

"Изминалата нощ беше изпълнена с най-много насилие от всички предишни. Сградите около нас се тресяха и отначало помислих, че е земетресение. Имаше десетки удари - не можахме да ги преброим всичките - и звуците бяха оглушителни", заяви Ханан Абдула, жител на района Бурдж ал Бараджне в южните предградия на Бейрут.

Видеозаписи, публикувани в социалните мрежи, на които Ройтерс не можа да установи автентичността, показват нови щети по магистралата, която преминава от летището на Бейрут през южните предградия към центъра на града.

Израел съобщи, че военновъздушните му сили са "извършили серия от целенасочени удари по редица складове за оръжия и обекти на терористичната инфраструктура, принадлежащи на терористичната организация "Хизбула" в района на Бейрут".

Ливанските власти все още не са съобщили какво са поразили ракетите и какви щети са нанесени при атаката.

Интензивните бомбардировки този уикенд бяха извършени точно преди годишнината от атаката на палестинската въоръжена групировка "Хамас" на 7 октомври миналата година, когато бойци на групировката нахлуха в Южен Израел и извършиха редица нападения срещу градове и кибуци, при които според израелски данни са били убити 1200 души, а над 250 са били отвлечени и взети за заложници, отбелязва Ройтерс.

Целта на въздушните удари на Израел в Ливан и на сухопътната инвазия в южната част на страната е "Хизбула", основен съюзник на Иран в региона. Според ливански официални представители израелските удари са причинили смъртта на стотици хора, включително цивилни, и са довели до разселването на 1,2 милиона души. 

Ливан с призив да се окаже натиск върху Израел за спиране на огъня

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2958

Водещи новини

Още новини