Николай Младенов коментира напрежението в Близкия изток

Gettyimages/архив
share

Трябва да се следи дали международната общност в рамките на следващите дни ще излезе с цялостна инициатива за омиротворяване на региона в Близкия Изток. Такава засега липсва и остава военната опция.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2957

Това коментира за напрежението в Близкия Изток бившият външен министър на България Николай Младенов, бивш специален пратеник на ООН за Близкия Изток, сега член на Вашингтонския институт за близкоизточни политики и генерален директор на Дипломатическата академия в Абу Даби, в интервю пред БНР.

"Дали Израел ще удари по цели на Иран, свързани с режима, въоръжените сили или индустриалната инфраструктура, зависи от много фактори. Но основното е липса на инициатива за спиране на конфликта. Газа не е приключила, "Хамас" държи израелски заложници и там има военни групировки, хората живеят в разруха и като че ли светът забрави за това в последните дни. Трябват много бързи ходове, които да доведат до омиротворяване", каза Младенов в предаването "Неделя 150".

И допълни: "На второ място ливанската държава от 2 години функционира без президент и институции, защото политическата ситуация беше блокирана от "Хизбула". Ливанските политически лидери трябва да изберат президент и председател на централната банка, и институциите да заработят, за да може държавата да поеме своите функции за сигурността на държавата и да се избегне ескалацията. На трето място - това е израелско-иранската конфронтация, която трябва да се овладее и ключова роля да имат страните от залива."

Младенов смята, че "за съжаление инициативите от Вашингтон не са на нивото за постигане на тази цел".

Според него първо да се предприемат действия и бързо да се успокоят двете конфликтни зони – Газа и Ливан.

"За решаване на ситуацията в Газа е нужно да се върнат заложниците и да има примирие. Всички тези краткосрочни цели са разбираеми, но дългосрочната перспектива на омиротворяване е сложна. За мен започва с примирие в Газа и възстановяване на граждански контрол там с палестинско участие. На второ място връщането на функциите, които "Хизбула" отне от ръцете на ливанската държава", каза Николай Младенов.

И обясни, че "ако тези два фронта бъдат успокоени бързо, тогава се отварят перспективи за по-цялостно успокояване на региона и ще се чуе гласът на страните от залива".

"Засега се въздържат, защото иначе конфликтът ще се разрасне. В Сирия положението е сложно, в Иран също, "Ал Кайда" и "Ислямска държава" съвсем не са ликвидирани в степента, която се очаква, Йемен, трябва да се намери път към помирението. Какъвто и път да търсим, той минава през две врати - на Газа и на Ливан. Ако не се успокоят бързо, цялостната картина в Близкия изток не може да се разгледа. Трябва да се търсят механизми и всички участници в залива да седнат и да говорят. Такава маса все още няма и не може да се направи, докато рискуваме всеки следващ ден ситуацията да се влоши още повече", коментира бившият външен министър на България.

Мнението му за опасност от терористични актове в България, е че няма пряка заплаха, но има цялостна среда на несигурност, която се заформя като полумесец около България - руската агресия в Украйна и на юг Ливан, Газа, конфликтът Израел – Иран".

Въздушен удар по джамия в Газа

"Този полумесец е опасен за цялостното развитие на България. Трябва да следим тези конфликти и да преценяваме как да реагираме, за да намалим всеки риск – бежанска вълна, българските граждани във всички тези страни, да участваме в диалози, свързани в бъдещето на региона, защото ни засяга, да търсим икономическия ефект от случилото се върху нас", смята Николай Младенов.

И заяви, че първата гаранция за нашата национална сигурност е да се съсредоточим към вътрешнополитическо спокойствие, да имаме правителство, което да изкара цял мандат.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2957

Водещи новини

Още новини