Светослав Иванов: "Хизбула" е обезглавена, Израел ще използва ситуацията докрай

БТВ
share

В Близкия Изток се случва нещо, което започна далече преди 7 октомври, но сега Израел вижда подходящата среда да приведе своите стратегически цели в действие и да постигне възможно най-много. Това каза в предаването "Лице в лице" по БТВ журналистът Светослав Иванов.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2721

Всичко започва през 2020 г. с убийството на иранския ген. Касем Солеймани. Ако Хасан Насралла беше на върха в "Хизбула", ген. Солеймани беше над него. Той беше убит след американска операция, няколко месеца след това с беше ликвидиран и мозъкът на иранската ядрена програма. Атаката срещу Израел на 7 октомври само му позволи да ускори своя план на действие, заяви Иванов.

В момента "Хизбула" е обезглавена. Не мисля, че скоро ще посочат наследника на Хасан Насралла. Ако бъде посочен наследник в момента, той автоматично се превръща в мишена. Очаква се сухопътна операция на Израел в Ливан. Те ще използват ситуацията докрай и ще се разправят с проиранските организации в региона, посочи журналистът.

Хизбула ще избере новия си лидер при първа възможност

По думите му няма оптимистичен сценарий за Близкия Изток в краткосрочен план.

В отговор на въпрос дали конфликтът може да ескалира още повече, Светослав Иванов коментира, че това зависи от реакцията на Иран на последните действия на Израел. Не мисля, че Иран ще реагира, отбеляза Иванов.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2721

Водещи новини

Още новини