Президентът на ОАЕ обеща да отпусне хуманитарна помощ за Ливан за 100 милиона долара

gettyimages
share

Президентът на Обединените арабски емирства (ОАЕ) шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахян днес обеща спешно да отпусне хуманитарна помощ в размер на 100 милиона долара за Ливан, предаде Ройтерс като се позова на държавната новинарска агенция (WAM).

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2713

Междувременно тази сутрин суданската армия отхвърли обвиненията на ОАЕ, че силите ѝ са бомбардирали резиденцията на посланика на Емирствата в Хартум, като на свой ред приписаха отговорността на паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП).

По-рано днес ОАЕ каза, че резиденцията на техния посланик в Хартум е атакувана от самолет на суданската армия и я обвини за „отвратителното нападение“.

Тези „срамни и малодушни действия“ са извършени от паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП)“, се казва в изявление на суданската армия.

Близо 100 хиляди души са избягали от Ливан в Сирия

Въоръжените сили на страната непрекъснато обвиняват ОАЕ, че снабдява с оръжия и подкрепя СБП по време на продължаващата вече 17 месеца война в Судан. Емирствата отричат обвиненията.

Наблюдателите на ООН за прилагане на санкциите определиха като достоверни обвиненията, че ОАЕ са предоставили военна помощ на СБП.

Войната в Судан избухна през април миналата година между суданската армия и СБП заради прехода към свободни избори. ООН съобщи, че близо 25 милиона души – половината от суданското население, се нуждаят от помощ, гладът нараства, а около 8 милиона души са напуснали домовете си, пише БТА.

Министерството на външните работи на ОАЕ каза в изявление, че нападението срещу резиденцията на посолството му е причинило големи щети по сградата.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2713

Водещи новини

Още новини