Израел порази щабквартирата на „Хизбула“ в Бейрут

Gettyimages
share

Израелската армия съобщи, че е бомбардирала щабквартирата на ливанската шиитска групировка "Хизбула" в Бейрут. Цел на атаката е лидерът на движението шейх Хасан Насрала. Проверява се дали той е бил в сградата. Никой не е виждал от години Насрала на живо. Сигурността му е топ приоритет за организацията, предаде БНТ.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2659

Ако се потвърди, че е убит при израелската атака - това би било ескалация с невиждан размер за региона през последните години.

Източници, близки до "Хизбула", съобщават пред Франс прес, че Насрала е жив. Че е невредим, твърди и иранската агенция Тасним. Премиерът на Ливан - Наджиб Микати - обвини Израел, че води война на геноцид и допълни, че при атаката в Бейрут има множество жертви.

Повече от 30 000 души са преминали в Сирия от Ливан през последните дни

Множество експлозии разтърсиха Бейрут в 18.20 часа тази вечер. Говорителят на израелската армия Даниел Хагари направи изявление по телевизията.

"Израелската армия извърши прецизен удар по щабквартирата на терористичната организация "Хизбула", която служи като епицентър на терора ѝ. Щабквартирата на "Хизбула" е умишлено построене под жилищни сгради в сърцето на квартал Дахия, в Бейрут", заяви Даниел Хагари - говорител на израелската армия.

Според Хагари щабквартирата е построена под жилищни сгради като част от стратегията на "Хизбула" да използва местните жители като жив щит. Ударът е нанесен в южен квартал на ливанската столица Бейрут. Кореспонденти на световните медии съобщават, че не е извършен обстрел, а е била извършена бомбардировка. Съобщава се и за удари в други части на града.

Източник от ливанските служби за сигурност съобщи за Ройтерс, че това са най-мащабните атаки срещу предградията на Бейрут от началото на войната. За експлозии в Бейрут беше съобщено непосредствено след речта на израелския премиер Бенямин Нетаняху пред Общото събрание на ООН, в която той обяви, че ще продължи обстрела срещу позиции на Хизбула в Ливан.

"Нашата цел е да демилитаризираме Газа. Хамас трябва да си отиде! Трябва да направим всичко възможно Иран да не се сдобие с ядрено оръжие. Израел трябва да победи и Хизбула. Хизбула е типична терористична организация. Докато Хизбула избира пътя на войната, Израел няма избор! Имам послание към тази асамаблея – ние побеждаваме", каза Нетаняху.

Той все пак обяви, че Тел Авив ще продължи да обсъжда в следващите дни предложенията за прекратяване на огъня в Ливан. Вчера Съединените щати, Европейският съюз и арабски държави призоваха за обявяване на 21 дни примирие между Хизбула и Ливан.

Израелски министри вече отхвърлиха международния призив за край на бойните действия. В същото време Вашингтон предупреди, че последваща ескалация ще затрудни още повече цивилните от двете страни на конфликта да се приберат у дома. Стотици протестираха срещу политиката на Израел пред хотела на Нетаняху и централата на ООН преди речта на израелския министър-председател. Много делегати напуснаха залата при появата на Нетаняху.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2659

Водещи новини

Още новини