Израел тръгва срещу "Хизбула" по земя?

Getty images (архив)
share

"Израел вероятно се подготвя за сухопътна операция срещу действащата в Ливан проиранска групировка "Хизбула", това написа "Скайнюз".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2650

"Днес командването на Въоръжените сили на Еврейската държава (ЦАХАЛ) разположи по границата с арабската република още две бригади (общо около 8000 души), съставени от резервисти. Целта на дислоцирането на допълнителните бойни подразделения е изпълняване на оперативни мисии в района", добави британската информационна агенция.

"Разполагането на двете бригади ще спомогне продължаването на бойните действия срещу терористите от "Хизбула" и ще направи възможно завръщането на хората от Северен Израел по домовете ми", заявиха от ЦАХАЛ, цитирани от "Скайнюз".

"Заповедта бе издадена часове след като днес терористичната организация за пръв път от основането си през 1985 г. обстреля столицата на Еврейската държава Тел Авив", посочи още медията от Обединеното кралство.

Сирени за въздушна тревога се включиха в Тел Авив, израелската армия съобщи за прехваната ракета

Малко по-рано командващият Северния военен окръг на Израел генерал–майор Ори Гордин, цитиран от базираната в родината му медия мигнюз, заяви: С нападението срещу Тел Авив войната ни срещу подкрепяните от Ислямска република Иран терористи ще навлезе в нов етап.

"По отношение на действията ни спрямо "Хизбула" ние не изключваме варианта за военна операция по земя", това каза в отговор на въпрос на "Скайнюз" говорителката на посолството на Държавата Израел във Великобритания Орли Голдшмит.

"Ние не можем да приемем за нормално да бъдем обстрелвани всеки ден. Ние трябва да победим "Хизбула", каза още Голдшмит.

Междувременно от правителството на Израел съобщиха, че премиерът Бенямин Нетаняху свика за днес в 20 часа (българско време) извънредно заседание на кабинета. След съвещанието министър-председателят на Еврейската държава ще отпътува за Ню Йорк, където се провежда Генералната асамблея на ООН.

 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2650

Водещи новини

Още новини