Иран осъди убийството на висшия командир на "Хизбула" в Бейрут, но няма да отмъщава на Израел

Getty Images/Guliver
share

Иран осъди остро целенасоченото убийство на висш командир на ливанската въоръжена групировка "Хизбула"  при израелски въздушен удар в Бейрут, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2647

Въпреки това иранският външен министър Абас Арагчи подчерта, че Иран, който е съюзник на "Хизбула", не планира директно отмъщение на убийството.

"Инцидентът е работа на "Хизбула", която със сигурност ще даде подходящ отговор", каза Арагчи, цитиран от иранската новинарска агенция ИСНА.

Той нарече вчерашното целенасочено убийство на военния командир на "Хизбула" Ибрахим Акил "престъпно деяние, извършено от ционисткия режим от отчаяние".

Израел е изпаднал в безизходица и сега се опитва "да повлече целия регион в хаос с подобни престъпления", каза още Арагчи.

"Хизбула" потвърди, че висшият ѝ командир е бил убит

Той добави, че Иран ще настоява за международно осъждане на израелските "военни престъпления", за да се предотврати по-опасна ескалация на ситуацията в Близкия изток.

Арагчи в момента е в Ню Йорк, където участва в годишната сесия на Общото събрание на ООН. Иранският президент Масуд Пезешкиан също се очаква да пристигне там следващата седмица.

Според иранския външен министър кризата в Близкия изток ще бъде основна тема за президента при срещите му с чуждестранни партньори.

От Ислямската революция през 1979 г. Израел е обявен за заклет враг на Иран, отбелязва ДПА, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2647

Водещи новини

Още новини