Шойгу пристигна на изненадващо посещение в Иран, където предаде послание от Путин

Wikimedia Commons
share

Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Сергей Шойгу пристигна на необявено посещение в Иран, съобщи днес руската телевизия Ар Ти.

Шойгу се срещна с иранския президент Масуд Пезешкиан и му предаде послание от руския лидер Владимир Путин, информира иранската държавна телевизия ИРИБ. По нейна информация срещата се е състояла в Техеран.

В допълнение към посланието на Путин секретарят на руския Съвет за сигурност е предоставил на Пезешкиан и "доклад за постигнатите договорености".

Сергей Шойгу се срещна с Ким Чен-ун в Северна Корея

По-рано на кадри, излъчени от Ар Ти в Телеграм, се вижда как Шойгу провежда среща със секретаря на Висшия съвет за национална сигурност на Иран Али Акбар Ахмадиан.

Двете страни обсъдиха въпроси на двустранното сътрудничество, като специално внимание беше отделено на позицията на Ислямската република по отношение на транспортните маршрути и коридори, водещи към Азербайджан, съобщи ТАСС.

Ройтерс отбелязва, че необявеното предварително посещение на Шойгу в Иран идва дни, след като той се срещна със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пхенян.

Русия задълбочи връзките си с Иран и Северна Корея, които са враждебно настроени към САЩ, след началото на нейната война в Украйна. Вашингтон твърди, че и двете страни доставят на Русия балистични ракети, които да използва в конфликта. Москва отрича тези твърдения, отбелязва БТА.

Водещи новини

Още новини