Как Дубай печели от конфликта в Близкия изток?

Pixabay
share

Докато близкоизточният конфликт хвърля тъмна сянка над региона, богатството в Дубай расте.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2459

Туризмът и строителството процъфтяват, а същевременно емирството е сигурно пристанище в региона, разтърсен от убийството на лидера на ХАМАС - Исмаил Хания, отбелязва ZDF.

Пред германската обществено-правна медия брокерът Жан Йошинке обяснява: „Дубай е в уникална позиция. Ние случайно се превърнахме в най-големия печеливш от кризата в региона".

В Израел: Исмаил Хания е убит с ракета, изстреляна от Иран

Какво предлага Дубай?

Емирството не за първи път печели от кризи - така бе и по време на пандемията от Ковид, и по време на войната срещу Украйна. Във времена на нестабилност супербогатите търсят сигурност, ниски данъци и опростена визова регулация. А Дубай предлага всичко това, пише ZDF, цитиран от "Дойче Веле". 

Търсенето на недвижими имоти е огромно, цените са се повишили неимоверно. Подкрепяният от държавата концерн за недвижими имоти Emaar Properties е направил, по негови собствени данни, оборот от 7,4 милиарда евро само през първата половина на 2024 г. За сравнение - миналата година оборотът за същия период е бил 5,2 милиарда евро.

Средната цена за къща в Дубай междувременно е над 2,5 милиона евро - увеличението в този сегмент е с 38 процента, отбелязва ZDF. Като „убежище" в Дубай търсят и все повече инфлуенсъри, за да могат да работят там, без да плащат данъци.

"Наемът е 1800 евро. Толкова е и месечната ми заплата"

Все повече туристи, строи се ново летище

Също и международното летище в Дубай отбелязва рекорд през първото полугодие - почти 50 милиона пътници. За цялата 2024 година се очакват 81,8 милиона, което ще представлява още един рекорд, казва шефът на летището Пол Грифитс. През следващите десет години Дубай иска да построи и още едно летище - на стойност почти 35 милиарда долара.

По данни на местната централна банка през първите шест месеца на тази година Дубай е бил посетен от 9,3 милиона туристи - повече, отколкото преди началото на Ковид пандемията. Населението на емирството е нараснало от 3,2 милиона души през 2018 г. на почти 3,7 милиона. Други 1,1 милиона души живеят в града-държава временно или пътуват дотам ежедневно, защото работят в Дубай. От кралското семейство се надяват населението на града да достигне 5,8 милиона суши през 2040 година.

А по отношение на туристите стремежът е до 2025 година Дубай да стане най-посещавания град на планетата и да надмине Истанбул и Лондон, пише на свой ред германският "Ди Велт". Според изданието целта е постижима: в Дубай са не само най-високият небостъргач Бурж Халифа и най-посещаваният мол в света с над 105 милиона клиенти през 2023 година. Емирството разполага и с най-бързите полицейски коли на планетата - Ферари, Бугати и Ламборгини, както и с най-високия фонтан - 105 метра.

При това, както отбелязва пред „Ди Велт" шефът на туризма в Дубай Исам Казим - ние сме нещо повече от сбор на всички наши забележителности. „Започнахме като едно петно в пустинята, а днес сме глобална метрополия. В Дубай живеят хора от 200 националности - граждани на света. Това е истинският суперлатив".

Може ли свръхпредлагането на имоти да попречи

Експертите обаче се питат колко време може да продължи този рекорден ръст. Някои предупреждават, че свръхпредлагането на недвижими имоти в един момент може да подейства като спирачка на пазара - ако търсенето не е в същия мащаб. „От 2025/2026 година нататък ще има голямо предлагане на обекти, чието строителство е започнало през 2021 година", казва анализаторката Татяна Лескова, цитирана от ZDF. „Предполагаме, че голямото търсене няма да може да се абсорбира от пазара изцяло, което може да доведе до спад в конюнктурата."

Икономист: Внимавайте! Имотите са сериозно надценени

В първата половината на 2024 година строителните предприемачи вече са завършили над 6000 жилища и планират до края на годината да предадат още 20 000, по данни на държавната информационна агенция WAM. „Това са големи цифри, но пазарът ги поглъща. Хората просто купуват жилища", посочва брокерът Йошинке.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2459

Водещи новини

Още новини