Иран разполага с нови ракети със силно експлозивно действие

gettyimages
share

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) днес заяви, че военноморските му сили разполагат с нови крилати ракети, които са невъзможни за засичане и са с бойни глави със силно експлозивно действие, съобщава БТА, като се позова на държавни медии.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2427

Това бе огласено в момент, когато се засилват опасенията от пълномащабна война в Близкия изток, след като Ислямската република обеща да отмъсти за убийството в Техеран на 31 юли на лидера на палестинската ислямистка групировка "Хамас" Исмаил Хания.

Иран обвини Израел, а израелската страна нито потвърди, нито отрече да е отговорна за убийството.

Русия призова Иран да прояви сдържаност по отношение на Израел

"В днешния свят или трябва да си силен, за да оцелееш, или да се предадеш. Няма средно положение", заяви командирът на КГИР генерал-майор Хосейн Салами.

"Голям брой крилати ракети бяха добавени към флота на гвардейците. Тези нови ракети разполагат с бойни глави със силно експлозивно действие, които не могат да бъдат засечени и могат да нанесат значителни щети и да потопят целите си", се казва в изявление на КГИР.

В изявление на военноморските сили се казва и че са били приети на въоръжение различни типове ракетни системи със среден и голям обсег, както и разузнавателни дронове и военноморски радари.

"Тези системи са едни от най-модерните оръжия за борба с надводни и подводни цели във флота на гвардейците", се казва в изявлението.

Държавната телевизия днес показа няколко от оръжейните системи.

Военноморските сили добавиха, че са били демонстрирани само 210 от общо 2654 системи, тъй като е било невъзможно да бъдат показани други стратегически системи от съображения за сигурност.

Иран развива една от най-мащабните ракетни програми в Близкия изток и смята тези оръжия за важна възпираща сила и отговор срещу САЩ и Израел в случай на война.

Според Службата на директора на националното разузнаване на САЩ от страните в региона Иран има на въоръжение най-голям брой балистични ракети.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2427

Водещи новини

Още новини