Иран се закани да отмъсти за смъртта на лидера на „Хамас“

Getty images
share

"Кръвта на Хания няма да отиде напразно". Това заяви говорителят на външното министерство на Иран Насер Канани след убийството на лидера на „Хамас“ в Техеран, предаде иранската държавна агенция ИРНА.

"Заветът на Хания ще засили дълбоката и неразрушима връзка на Иран, Палестина и съпротивата", каза Канани.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2368

Убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания в Техеран е сериозна ескалация, която няма да постигне целите си, каза официалният представител на палестинската групировка Сами Абу Зухри пред Ройтерс.

В свързания с "Хамас" новинарски сайт "Шехаб“ Абу Зухри е цитиран да казва, че "Хамас" като движение е достатъчно силно, за да надживее смъртта на който и да е от лидерите си. "Ние водим открита война за освобождаването на Йерусалим и сме готови да платим всяка цена“, цитиран е да казва той.

Палестинският президент: Категорично осъждам убийството на ръководителя на Хамас

Терористичната групировка "Хамас“ потвърди, че нейният лидер  Хания е бил убит в Иран, като посочи "коварния ционистки удар по резиденцията му в Техеран“, съобщи "Таймс ъв Израел". 

Официалният представител на ислямистката групировка Муса Абу Марзук е цитиран от сайта "Шехаб“ да казва, че убийството е страхлив акт, който няма да остане ненаказан и е заплашил с отмъщение за убийството.

Никой не е поел отговорност за убийството на  Хания, но анализатори по иранската държавна телевизия веднага започнаха да обвиняват Израел за нападението, съобщи Асошиейтед прес. Иран не дава подробности за това как е бил убит Хания, а Революционната гвардия заявява, че нападението се разследва.

Израел не е направил коментар по случилото се, но широко са разпространени подозрения, че провежда дългогодишна кампания за убийства, насочена срещу ирански ядрени учени и други лица, свързани с атомната програма на Иран.

Министърът на културното наследство на Израел Амихай Елиаху реагира на новината с пост в социалната мрежа "Екс": "Това е правилният начин да изчистим света от тази мръсотия. Никакви повече въображаеми "мирни"/предателски споразумения, никаква милост към тези смъртници. Желязната ръка, която ще ги удари, е тази, която ще донесе мир и малко утеха и ще укрепи способността ни да живеем в мир с онези, които желаят мир. Смъртта на Хания прави света малко по-добър“.

"Джерузалем пост" припомня, че трима от синовете на Хания бяха убити при въздушен удар през април. Сестрата на лидера на "Хамас" също беше убита през юни.

По резиденцията на Хания в Газа, използвана като терористична инфраструктура, беше нанесен въздушен удар през ноември. Обикновено Хания пребивава в Катар, но имотът в Газа е използван като място за срещи на други членове на ръководството на "Хамас", пояснява "Джерузалем пост".

Турция осъди убийството на лидера на „Хамас“

"Файненшъл таймс" посочва, че убийството на Хания повишава риска от по-нататъшна ескалация на регионалните военни действия. Изданието цитира изявление на палестинската групировка за смъртта на нейния лидер след "коварна ционистка“ атака срещу резиденцията му в Техеран, пише БТА.

Убийството на Хания дойде часове след като Израел съобщи, че е убил високопоставен командир на "Хизбула“ при въздушен удар по Бейрут, ливанската столица, което засили опасенията, че регионът върви към пълномащабна война, отбелязва "Файненшъл таймс". Ей Би Си отбелязва, че израелският министър на отбраната Йоав Галант заяви в социалните мрежи, че "Хизбула" е "прекрачила червената линия".

Лидерът на "Хамас“ живееше в изгнание в Катар, но често пътуваше до Иран, който подкрепя "Хамас“ като едно от бойните движения в т.нар. ос на съпротивата, уточнява "Файненшъл таймс". 

Убийството на Хания в Техеран е засегнал и репутацията на Иран, което увеличава риска Техеран да предприеме действия срещу Израел.

Хания е най-високопоставеният член на "Хамас", убит след атаката през октомври и ответната офанзива на Израел в Газа, която предизвика вълна от регионални военни действия. Той беше основният събеседник на посредниците, които се опитваха да договорят прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на израелските заложници, държани в ивицата.

Напрежението в Близкия изток вече беше нараснало, след като Израел заяви, че е убил Фуад Шукр, високопоставен командир на "Хизбула", при въздушен удар по жилищна сграда в южната част на Бейрут във вторник.

Израелските сили за отбрана описват Шукр като най-високопоставения военен командир на "Хизбула“ и дясна ръка на Хасан Насрала, лидер на подкрепяната от Иран ливанска военна групировка.

"Файненшъл таймс" посочва, че убийството на Шукр е първият израелски удар, насочен срещу един от лидерите на "Хизбула" в Бейрут от 7 октомври насам.

Израелската армия твърди, че Шукр стои зад удара миналата събота в Маждал Шамс на Голанските възвишения, при който загинаха 12 младежи на футболно игрище - най-смъртоносният инцидент за цивилни граждани в контролираната от Израел територия, откакто преди близо десет месеца сблъсъците между Израел и "Хизбула“ станаха  почти всекидневни.

Смятан за прагматик, Хания участваше в преговорите за прекратяване на огъня по време на войната между Израел и Газа, поддържаше връзки с основния съюзник на "Хамас" - Иран, и имаше срещи с турския президент, коментира "Гардиън". Вестникът отбелязва, че Хания е поддържал добри отношения с ръководителите на различните палестински фракции, включително и с конкурентите на "Хамас".

Хания беше избран за ръководител на политическото бюро на Хамас през 2017 г., за да наследи Халед Мешаал, но вече беше добре позната фигура, след като през 2006 г. стана палестински министър-председател след неочакваната победа на "Хамас" на парламентарните избори през същата година, припомня вестникът.

"Гардиън" отбелязва, че Израел има дълга история на убийства на палестински лидери и активисти, включително на основателя на "Хамас" Ахмед Ясин през 2004 г., на съоснователя на "Хамас" Абдел Азиз ал Рантиси през 2004 г. и на съоснователя на партията "Фатах" Абу Джихад през 1988 г.

Проф. Владимир Чуков: Близкият изток се подпали

По-рано този месец беше извършен опит за убийството на Мохамед Дейф при въздушен удар по Хан Юнис, който изравни със земята няколко сгради в града в ивицата Газа  и уби 90 души. Дейф е един от организаторите на нападението срещу Израел на 7 октомври. Все още обаче не е ясно дали Дейф е мъртъв; той е преживял поне седем израелски опита за убийство, припомня "Гардиън".

Вестникът отбелязва, че във връзка със случилото се Шломо Кархи, министър на комуникациите, написа в мрежата "Екс": "Да, всички твои врагове ще загинат, Боже“, макар че по-късно се оказа, че постът му е изтрит.

Амихай Хикли, министър по въпросите на диаспората и борбата с антисемитизма, публикува в "Екс"  видеоклип на лидера на "Хамас" с надпис: „Внимавай какво си пожелаваш“.

Палестинският президент Махмуд Абас остро осъди убийството на Исмаил Хания в Техеран, съобщи палестинската държавна информационна агенция Уафа. Палестинските национални и ислямски фракции също призоваха за обща стачка и масови демонстрации в отговор на убийството.

Ен Би Си нюз припомня, че шефът на израелската разузнавателна агенция Мосад обеща да убие Хания, след като терористичните атаки на групировката на 7 октомври доведоха до смъртта на 1200 души и взимането на 250 заложници.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2368

Водещи новини

Още новини