Йеменските хути са атакували три плавателни съда в Червено и Средиземно море

pixabay
share

Йеменските хути заявиха, че са атакували три плавателни съда, включително петролен танкер, в Червено и Средиземно море с балистични ракети, безпилотни самолети и лодки с взривни устройства.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2303

Хутите са атакували кораба "BENTLEY I" и танкера "CHIOS Lion" в Червено море, съобщи военният говорител Яхия Сари. Той добави също, че групировката е атакувала кораб в Средиземно море, заедно с иракската "Ислямска съпротива".

По думите му, последните военни операции на хутите са в отговор на израелския въздушен удар по Хан Юнис в събота, при който загинаха най-малко 90 палестинци, а 300 бяха ранени.

По-рано Морската търговска служба на Обединеното кралство съобщи, че два кораба са били атакувани в Червено море край йеменския пристанищен град Ходейда, като на единия от съдовете са били нанесени известни щети.

Гръцки кораб вероятно е бил атакуван от йеменските бунтовници хути в Червено море

Плавателен съд, който се е намирал на 97 морски мили северозападно от Ходейда,  е бил нападнат от кораб без екипаж, който се ударил в левия му борд и е причинил щети. Корабът и неговият екипаж са в безопасност и продължават към следващото пристанище.

Друг търговски кораб, на 70 морски мили югозападно от Ходейда, съобщи, че три ракети са се взривили наблизо, след като преди това корабът е бил атакуван от три малки плавателни съда.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2303

Водещи новини

Още новини